Kurkkukasvit ovat alkujaan kotoisin tropiikista, joten meidän oloissamme niiden kasvatus vaatii erityistä tarkkuutta. Avomaankurkut menestyvät avomaalla ja kasvihuonekurkut vaativat lavan tai kasvihuoneen menestyäkseen. Kasvihuonekurkut vaativat myös tuennan. Kurkut viihtyvät lämpimällä ja tuulensuojaisalla paikalla ravinteikkaassa maassa.
Hyönteispölytys on tärkeää kurkulle. Epäonnistunut pölytys kuivuttaa ja pudottaa hedelmäaiheen. Nykyisin uudet lajikkeet ovat itsepölyttyviä eli partenokarppisia, tällöin pölytystä ei tarvita. Kukkia voi myös pölyttää itse pienellä sudilla, jos et ole varma kasvin pölytyksestä.
Avomaankurkut kasvatetaan yleensä säilöttäviksi, mutta ne soveltuvat yleensä nautittaviksi myös tuoreeltaan, kunhan kuoren poistaa. Avomaankurkut ovat "pulleita" ja lyhyitä, pinnaltaan rosoisia. Kasvihuonekurkut nautitaan yleisesti tuoreeltaan.
Huom. kurkku mätänee helposti jos kastelet sitä suoraan juurelle. Täytä istutuskuoppa osittain mullalla ja laita pintakerrokseen hiekkaa, tällöin juurenniska on suojassa liialta kosteudelta.